Bio-ingenieur Lore kiest voor een praktijkopleiding brood- en banketbakker

De geur van verse biscuit komt ons tegemoet wanneer we Lore opzoeken in haar praktijkatelier. Terwijl de perfect gebakken biscuittaarten uit de oven glijden, vertelt Lore ons waarom ze na haar studies bio-ingenieur voor een duale opleiding brood- en banketbakker koos.

“Na mijn opleiding bio-ingenieur had ik weinig zin in een eentonige bureaujob. Ik was eigenlijk op zoek naar een cursus bedrijfsbeheer, toen ik op de opleiding brood- en banketbakker botste. Voeding was iets wat me al altijd interesseerde. Als kind zijn desserts het eerste die je helpt klaarmaken, maar ik had er nooit bij stilgestaan of de bakkerstiel iets voor mij zou zijn. Tot ik er online meer over las.”

Een bio-ingenieur die bakker wil worden, dat hoor je niet vaak.

“Ja, dat klopt. Mijn omgeving vond mijn keuze in eerste instantie raar. Maar toen ik het motiveerde, snapten ze het beter. Tijdens mijn studies kreeg ik ook een vak ‘industriële bakkerij’ maar ik wou vooral weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat.”

Je volgt een opleiding waarbij je meer dan 60% van de tijd het vak leert op de werkvloer. Was dit belangrijk voor jou?

“Ja, ik heb doelbewust voor een opleiding gekozen die leren en werken combineert. Het is volgens mij de enige manier om op 1 jaar tijd zoveel geleerd te krijgen. Je hebt er wel wat doorzettingsvermogen voor nodig want het is vrij intensief. De afwisseling tussen campus- en werkplekleren is boeiend. Zo vind ik het leuk om op de campus de traditionele en artisanale werkwijze aan te leren. Onze docent heeft jarenlange ervaring en leert ons hoe je een bladerdeeg handmatig uitrolt. Op de werkvloer komt daar al snel een machine bij kijken.”

Je wordt ook begeleid door een competentiecoach die je tijdens je opleiding opvolgt. Hoe verloopt dat contact?

“Mijn competentiecoach Karen springt af en toe eens binnen op mijn werkplek en in een praktijkles op de campus. Het is een geruststelling om te weten dat er iemand is bij wie je altijd terecht kan. Ze is ook erg aanspreekbaar.”

Een artisanale bakker moet vaak opboksen tegen de industriële productie waar alles sneller en goedkoper gaat. Vind je dat de traditionele bakker het respect krijgt dat hij verdient?

“Als je 1 shift zou meedraaien in een bakkerij, zou je schrikken hoeveel uren werk er in alles kruipt. Ik vind het enorm knap dat bakkers de moed hebben om kwaliteit en versheid voorop te stellen en niet toegeven aan de druk om alles snel en goedkoop af te leveren.”

Heb je al een idee wat je na de opleiding wil gaan doen?

“Nog niet concreet. Ik speel met het idee om een eigen zaak te starten. Daarom ben ik benieuwd wat er uit het financieel plan komt dat ik opstel voor de lessen rond financieel beleid. Het ondernemerschap spreekt me fel aan maar misschien is het verstandiger om eerst ervaring op te doen.”