Louis en Dwight willen na schildersopleiding samen hun eigen zaak starten

“Schilder is het mooiste beroep dat er is”

Louis Gilbert en Dwight Heijerick ontmoetten elkaar in de hogeschool. Ze volgden een opleiding Digital Arts & Entertainment toen ze in de Quick plannen smeedden voor een andere toekomst. Beiden handig en niet vies van fysiek werk, besloten ze om een opleiding schilder te volgen met het idee om na de studies samen een eigen zaak te starten.

Dwight: “Tijdens onze opleiding aan de hogeschool deden Louis en ik links en rechts klusjes voor vrienden en familie. Dat waren niet alleen schilderwerken maar ook andere opdrachten zoals de installatie van een carport, het plaatsen van een nieuwe gevel… Na een tijdje stelden we vast dat we het werk altijd voornamen op onze studies.”

Louis: “Zo groeide het idee om een dagopleiding schilder te volgen bij SYNTRA. Een opleiding met enorm veel praktijk op de werkvloer. De praktijkopleider uit het bedrijf toont je alles voor en dan is het de bedoeling dat je meteen meedraait in de onderneming. Ik mocht zelfs meegaan naar klanten thuis om de offertes te bespreken. Zo kwamen alle facetten van de job aan bod. Dwight en ik kregen elk in een ander bedrijf de stiel onder de knie. Het voordeel hiervan is dat we elkaar perfect aanvullen wat bepaalde technieken betreft.”

Jullie hadden al een ruime kennis van bouwtechnieken opgebouwd. Waarom viel jullie keuze op een opleiding schilder?

Louis: “Voor mij is schilder het mooiste beroep dat er is. Je hebt heel veel variatie waardoor het leuk blijft. Je werkt zowel binnen als buiten en ook inhoudelijk heb je veel afwisseling. Je doet zelden maanden aan een stuk hetzelfde werk.”

Hoe is het idee ontstaan om samen een onderneming te starten?

Dwight: “Tijdens de examenperiode van onze opleiding aan de hogeschool waren we in de Quick iets aan het eten toen het idee vorm kreeg. D&L-schilderwerken, de naam was geboren. Onze omgeving stond er ook meteen achter. Ze hadden al gezien hoe we erin geslaagd waren om een huisje te renoveren van A tot Z en hadden er dus wel vertrouwen in. Bovendien is op de particulierenmarkt vrij veel vraag naar een goeie schilder.”

Zijn jullie van plan om meteen na afstuderen erin te vliegen?

Dwight: “Neen, dat zou ik geen goed idee vinden. Eerst willen we onze kennis nog wat uitbreiden en meer ervaring opdoen zodat we perfect voorbereid kunnen opstarten. Momenteel volg ik nog een avondopleiding interieurinrichter wat ik ook erg graag doe. “

Louis: “Omdat ik gefascineerd ben door totale bouwprojecten, ben ik van plan om nog een bouwopleiding bij SYNTRA te volgen. Aan de andere kant wil ik ook niet te lang wachten met het oprichten van een vennootschap want dan bestaat het risico dat het plan verwatert”

Al enig idee wat de USP’s zullen zijn van D&L-schilderwerken? Hoe gaan jullie zich onderscheiden van de concurrentie?

Louis: “We zijn erg perfectionistisch.”

Dwight: “Klopt. We leveren nooit half werk. Als we iets niet weten of twijfelen over een plan van aanpak, dan zoeken we het uit totdat het juist zit. Het voordeel is: met twee weet je altijd meer dan alleen. We hebben ook de ambitie om ons te specialiseren in bepaalde technieken. Bijvoorbeeld in het plaatsen van mortex, een waterdichte bekleding die zowel op muren, vloeren, badkamers als meubilair gebruikt kan worden. Er zijn niet zoveel schilders die dat kunnen. Ook kalkverf vind ik een boeiend product.”

Wat spreekt jullie aan in het ondernemerschap?

Louis: “Voor mij is dat: zelf je keuzes kunnen maken. Ik zou moeite hebben om voor een baas te werken.”

Dwight: “Het geeft effectief meer voldoening als je in eigen naam een opdracht tot een goed einde brengt. Als zelfstandig kan je zelf de eer opstrijken van het geleverde werk.”

Benieuwd naar de opleiding schilder? Surf naar www.syntra-mvl.be/schilder voor alle details.